Úrad Prešovského kraja sa vďaka smart projektu zdynamizoval

03.11.2023 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) - Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pracuje efektívnejšie, rýchlejšie a je viac smart. Prispel k tomu projekt Smart PSK - Kvalitnejšia budúcnosť s alokáciou 3,2 milióna eur, ktorý realizoval uplynulé štyri roky s cieľom skvalitniť svoje procesy a lepšie pracovať v prospech obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Úrad PSK sa vďaka projektu jednoznačne zdynamizoval a nastavil tak, že je úradom pre ľudí a prináša konkrétne riešenia problémov, ktoré ich trápia. Zefektívnili sme sociálnu oblasť, čo sa odráža na rýchlejšom prijímaní osôb odkázaných na starostlivosť iných, skvalitnili fungovanie v rámci našich škôl a naliali veľa kapitálových zdrojov tiež do kultúry, aby sa naše kultúrne inštitúcie mohli vylepšiť a zatraktívniť. Stojíme pred ďalšími výzvami a chceme a máme sa v čom ďalej zlepšovať," uviedol riaditeľ Úradu PSK Fabián Novotný.

Projekt Smart PSK - Kvalitnejšia budúcnosť sa realizoval prostredníctvom štyroch aktivít. Prvou boli procesy, systémy a politiky PSK s dôrazom na uplatnenie smart princípov, vybudovanie strategicko-analytickej kapacity pre potreby regiónu so vznikom jednotky Inštitút rozvoja Úradu PSK, ako aj na zavedenie nových prístupov a nástrojov i na tvorbu stratégií. Druhá aktivita sa sústredila na vybudovanie a podporu implementačnej kapacity PSK pre iniciatívu dobiehajúcich regiónov Caching-up Regions, kde výsledkom je zriadenie samostatného odboru projektového riadenia. V rámci tretej aktivity sa pristúpilo k zavádzaniu systémov kvality riadenia prostredníctvom modelu CAF vo vybraných stredných školách a štvrtá za zamerala na vzdelávanie zamestnancov Úradu PSK.

Koncepcia Smart podľa Jeleňovej konkrétne priniesla množstvo projektov v oblasti školstva, dopravy, cyklistiky, marginalizovaných rómskych komunít, ale aj regionálneho rozvoja, pričom ďalšie sú naplánované.

"Spustila sa príprava integrovaného dopravného systému v území, a tým zatraktívnenie verejnej dopravy. Vybudoval sa geoportál s otvorenými dátami, mapami a geografickými informačnými systémami (GIS) a pripravili sa i viaceré verejnoprospešné aplikácie - Risk pre spravovanie projektových zámerov či aplikácia pre cyklomanažérov, ktorá prináša informácie o cyklotrasách v kraji," doplnila Jeleňová.

PSK v projekte, ktorý odštartoval v roku 2020, spolupracoval s Prešovskou univerzitou v Prešove a tiež s ďalšími subdodávateľmi, ako aj s regionalistami, geoinformatikmi a mnohými socio-ekonomickými partnermi.
 

Vyberte región